Az English4All Online Oktatási Módszere

 

A következő online módszerek érhetőek el a nyelvtanulás során:

Szervezeti diagram

A dinamikus és a statikus módszert ötvözzük mi oly módon, hogy a hallgatók az órán a Skype program segítségével élőben vesznek részt, és ezután házi feladatot is kapnak, amit online visszajuttatva hozzánk, annak javítását és kiértékelését is visszakapják. Az elmaradt házi feladatok utólag is pótolhatók. Az órák tananyagai nemcsak könyv formátumban léteznek, hanem a honlapunkról is letölthetők, így készülhetnek fel a hallgatóink az órákra. Az előzetes felkészülés különösen a szaknyelvi órák esetén kap nagy jelentőséget.

Sokan idegenkednek a számítógéppel segített kommunikációtól, és ebből kifolyólag az online oktatástól. Manapság viszont egyre inkább az tapasztalható, hogy az emberek hangos könyvet hallgatnak olvasás helyett, és a megtanulandó szöveget, anyagot nem papírról nézik, hanem haladó technikai eszközöket alkalmaznak, és pl. mp3 lejátszóra vagy diktafonra rögzítik, és többször meghallgatják azt. Ezt az autóban, vagy a villamoson is megtehetik, ezzel hasznosítva pl. az utazással vagy a dugóban eltöltött időt. Épp ezért minden általunk kiadott könyv hanganyag CD-t is tartalmaz, amit igény szerint többféle (mp3, wav) tömörítésben kérhető. Nem is beszélve arról, hogy mennyivel könnyebb egy max. 1,5 kg tömegű lapos laptopot, ipodot, mp3 lejátszót magunkkal vinni valahová, mint egy táska könyvet, ami közül biztosan van, ami kiderül, hogy nem kellett volna, és van, ami kellene, de otthon maradt, mert nem fért a táskába…Így még azoknak sem kell lemondaniuk az angoltanulásról, akik félnek a cipekedéstől, vagy történetesen elutaznak, és körülményes lenne a visszautazás csak egyetlen nyelvóra miatt.

 A mi rendszerünk úgy működik, hogy mindig az oktató a konferencia vagy az óra vezetője, vagyis ő kezdeményezi a telefonhívást. A Skype program segítségével követjük az órát, üzeneteket és dokumentumokat küldünk egymásnak, halljuk, és ha szeretnénk, webkamera segítségével látjuk is egymást. Itt kell megjegyeznünk, hogy jelenleg webkamerával csak abban az esetben követhető az óra a Skype program segítségével, ha egyedi a kapcsolat, és nem több résztvevős konferenciabeszélgetést tartunk. Akkor ugyanis csak egy általa kiválasztott kép látható a hallgató és az oktató neve mellett.

A társam, Dr. Böröcz István szerint a következők a legfontosabbak az online angol nyelvtanulás során:

Véleményét messzemenőkig osztom én is. Mert a hangsúlyt és kiejtést is tanulni kell.
A Skype program használatát az angol nyelvoktatásban 4 évvel ezelőtt ismertette meg velem Dr. Böröcz István, aki addigra nagy gyakorlatra tett szert ezzel a módszerrel, mert – orvos lévén – orvosi angolt oktatott az interneten keresztül Amerikából magyar orvosoknak. Dr. Böröcz, aki 50 éve él Amerikában, egyik életcélja, hogy megtanítsa a magyar orvosokat helyesen és szépen angolul beszélni, úgy, hogy megértsék őket, és megértessék magukat angol nyelvi környezetben is. A magyar orvosok igen nagy tudásúak, és ezt a világgal megismertethetik, de csak ha elő tudják adni magukat. Ebben szeretnénk mi segítséget nyújtani.

A módszerünk egyedi, és nem ritkán a hallgató által „hozott” anyagból dolgozunk. Ez főleg akkor fontos, ha a hallgató egy konferenciára készül, és csak a saját előadását szeretné precízen megtanulni, és annak anyagáról szeretne kommunikálni, pl. az előadás végén történetesen felmerülő kérdésekre válaszolni. Az ilyen konzultációs lehetőség hosszát szükség szerint személyre szabjuk.

Fontos tudni azt, hogy az online nyelvoktatás nem jelent egy csapásra megoldást az angol nyelvtanulás problémájára. A nyelvtanulás kemény, hosszadalmas és fáradságos munka. Nálunk ugyanúgy tanulni és GYAKOROLNI kell, mint minden más angol nyelvoktatási rendszerben. Ha valaki nem tanul, annak az online módszerrel, nálunk sem lesznek sikerei. Természetesen sokféle ösztönzési formát találtunk ki arra, hogy a hallgatóinkat munkára bírjuk, és az online módszer ebben nagy segítség. A hagyományos iskolai környezetet felváltjuk egy gyorsan, bárhonnan és bármikor elérhető, hatékony tanulási formával. Az így megtakarított idő és energia pedig mind a nyelvtanulásra fordítható. A befektetett munka pedig meghozza gyümölcsét!

Sok Sikert Kívánok!

Antal Gabriella

© 2007 English 4 All. Minden jog fenntartva.